Novi sandučići za bezbedne pošiljke

Bez autora
Dec 14 2011

Sandučići od iverice ili materijala koji nije dovoljno postojan, sa jedva vidljivim otvorom u koji poštar ne može pošteno ni da uglavi pismo, kutijice za odlaganje pošiljaka u zgradama i kućama koje su u međuvremenu ostale bez brava i vratanaca.Sve to, za sada istina neprimetno, odlazi u istoriju. Jer, od prvog januara ove godine počeo je da teče rok za zamenu kućnih poštanskih sandučića, zaključno sa završetkom 2015. godine. Građani Srbije imaće do tada zadatak da ih dovedu u red, poprave ili zamene novima, u skladu sa novim propisima.

Novi sandučići za bezbedne pošiljkeSandučići od iverice ili materijala koji nije dovoljno postojan, sa jedva vidljivim otvorom u koji poštar ne može pošteno ni da uglavi pismo, kutijice za odlaganje pošiljaka u zgradama i kućama koje su u međuvremenu ostale bez brava i vratanaca…

Sve to, za sada istina neprimetno, odlazi u istoriju. Jer, od prvog januara ove godine počeo je da teče rok za zamenu kućnih poštanskih sandučića, zaključno sa završetkom 2015. godine. Građani Srbije imaće do tada zadatak da ih dovedu u red, poprave ili zamene novima, u skladu sa novim propisima. Republička agencija za poštanske usluge (RAPUS) obznanila je mere novih sandučića, u skladu sa evropskim standardima. Svako sanduče mora da bude od čvrstog i postojanog materijala, određenih dimenzija i postavljeno na propisanoj visini, dok boja nije bitna.

U „Poštama Srbije” kažu da su završili akciju popisivanja kućnih sandučića, dok obaveštavanje žitelja o važnosti njihovog postojanja i dalje traje. Od 2.637.380 popisanih, u gotovo polovini objekata (44,8 odsto) ne postoje kutije za odlaganje pošiljaka.

– Od ukupnog broja, 35,7 odsto sandučića je ispravno, 13,2 procenata je ispravno ali neobeleženo, dok ih je 6,3 odsto neispravno. Postojanje pravilno obeleženih i ispravnih kućnih poštanskih sandučića je u interesu kvalitetne i bezbedne dostave pošiljaka – navode u „Poštama Srbije”, dodajući da su u post šopovima cene novih pretinaca od 849 do 1.770 dinara.

U dopisima koji i ovih dana stižu na adrese korisnika usluga „Pošta Srbije” vlasnici stanova i poslovnih objekata su upozoreni da moraju u zakonskom roku da postave sandučiće, ali i da ih održavaju, ili će u suprotnom snositi sankcije predviđene Zakonom o poštanskim uslugama. Izmenama i dopunama ovog akta određene su i kazne za nepostavljanje odgovarajućih pretinaca i njihovo neodržavanje.

Tako će za nepostavljanje sandučeta sa 5.000 dinara biti kažnjen preduzetnik i pravno lice, dok će 2.000 dinara morati da odvoje građani koji su propustili da postave propisane kutije za poštanske pošiljke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik